1
پژوهشکده چای موسسه تحقیقات علوم باغبانی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ایران
2
پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران
چکیده
گیاه چای با نام علمی Camellia sinensis متعلق به خانواده Theaceae بوده و بعد از آب یکی از محبوبترین و قدیمیترین نوشیدنیها در جهان است. از برگها و شاخسارههای جوان و لطیف گیاه چای پس از فرآوری برای تولید انواع چای استفاده میشود. بهطور معمول گلهای چای یک محصول اضافی و بدون استفاده در باغهای چای بوده و توجه چندانی به آنها نشده است. در سالهای اخیر، توجه جهانی به استفاده از گلهای چای بهعنوان محصول جانبی ارزشمند بویژه در کشورهای چین و ژاپن بیشتر شده و در صنایع مختلفی از جمله صنایع غذایی، آرایشی- بهداشتی و دارویی مورد استفاده قرار گرفته است. از مهمترین ترکیبات فیتوشیمیایی گل چای میتوان به فلاونولها، کاتچینها، کافئین و تئانین اشاره کرد. گل چای خواص درمانی فراوانی از جمله آنتی اکسیدانی، ضد پیری، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش قند خون، کاهش کلسترول خون دارد. همچنین با توجه به وجود پروتئین، اسیدهای آمینه، انواع قندها و مواد معدنی از گل چای میتوان بهعنوان یک منبع غذایی با ارزش و جدید نام برد. گل چای در صنایع تولید دمنوشهای گیاهی بهدلیل عطر و طعم خاص آن، محبوبیت زیادی دارد. علاوه بر کاربردهای مختلف گل چای، مزیت مهم برداشت و حذف گلها از روی بوتههای چای این است که میتواند باعث افزایش عملکرد و کیفیت برگهای چای در دوره بهرهبرداری و رشد در سال بعد شود.