روش های مختلف تبدیل ضایعات چای به فرآورده های با ارزش افزوده بالا

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 دانشیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات،آموزش

2 استادیار آموزشی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد،ایران

3 دانشیار آموزشی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،مشهد، ایران

چکیده

چای یکی از رایج‌ترین و پرمصرف‌ترین نوشیدنی‌ها است که پس از آب در جایگاه دوم نوشیدنی‌ها قرار دارد. تقاضای جهانی چای به طرز چشمگیری در حال افزایش است و در دهه آینده نیز به رشد خود ادامه خواهد داد. وجود مقادیر زیادی ضایعات چای باعث ایجاد مشکلات زیست‌محیطی جدی می‌شود. ضایعات چای عمدتاً شامل برگ‌های چای، ساقه‌ها و بقایای تولید و فرآوری چای هستند. محصولات با ارزش افزوده بالا در دنیای امروز از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند، زیرا می‌توانند نقش مهمی در توسعه اقتصادی و افزایش کارآیی منابع ایفا کنند. این محصولات معمولاً از مواد اولیه‌ای تولید می‌شوند که به صورت طبیعی یا به عنوان ضایعات در دسترس هستند و از طریق فرآیندهای مختلف به موادی با ارزش بالاتر تبدیل می‌شوند. استفاده از ضایعات چای نه تنها می‌تواند به کاهش ضایعات و بهبود مدیریت منابع کمک کند، بلکه می‌تواند به تولید محصولات با ارزش افزوده بالا منجر شود که در نهایت به افزایش پایداری و کارآیی اقتصادی و زیست‌محیطی منجر می‌شود. بررسی و بهبود روش‌های استخراج و استفاده از این ضایعات می‌تواند افق‌های جدیدی را در صنایع مختلف باز کند و نقش مهمی در توسعه پایدار ایفا کند. بررسی حاضر به طور خاص به جنبه‌های مختلف استفاده از ضایعات چای به عنوان یک منبع، در دسترس و کم‌هزینه برای تبدیل به منابع زیستی کشاورزی مانند استخراج ترکیبات مهم مانند کافئین، تولید بیوچار، بیوگاز و خوراک دام می پردازد.

کلیدواژه‌ها