اثر کاربرد ورمی کمپوست بر کمیت و کیفیت اسانس و رشد گیاه به لیمو(Lippia citriodora L.) در کشت گلدانی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیأت علمی بخش تحقیقات آب و خاک، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، AREEO ، رشت، ایران؛

2 2- عضو هیات علمی گروه علوم باغیانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه، میانه، ایران

3 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه، میانه، ایران

چکیده

موادآلی یکی از منابع بسیار مفید برای بهبود کیفیت خاکهای زراعی و افزایش عملکرد در گیاهان مختلف هستند. کودهای آلی حاوی عناصر کم‌مصرف و پر‌مصرف می‌باشند و با توجه به اینکه ماده مؤثره در گیاهان دارویی ممکن است تحت تأثیر مستقیم برخی عناصر ریزمغذی قرار گیرد می‌توان از کودهای آلی که حاوی اکثر عناصر ریزمغذی هستند در کشت مکانیزه گیاهان دارویی استفاده کرد(علیخانی، 1385). مواد آلی صرف نظر از فراهم کردن عناصر غذایی، اثرات مختلفی را بر خصوصیات فیزیکی خاک می-گذارند. کودهای آلی به عنوان جایگزین برای کودهای شیمیایی، به منظور افزایش حاصلخیزی خاک در تولید محصولات در کشاورزی پایدار مطرح می‌باشند. با توجه به لزوم مدیریت تغذیه گیاهی در راستای افزایش و پایداری تولید و حفظ محیط زیست، این طرح تحقیقاتی به‌منظور بررسی اثر کود دامی، ورمی‌کمپوست کود دامی، ورمی-کمپوست خاک‌اره براجزای عملکرد مورفولوژیک و خصوصیات کمی و کیفی اسانس به‌لیمو با 4 تیمار و 5 تکرار در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی انجام گرفته است. نتایج نشان داد که با ورمی کمپوست درصد مواد موثره اسانس‌های Eugenol و spathulenol را نسبت به شاهد درسطح احتمال 5 درصد افزایش می دهد. همچنین ورمی کمپوست بر روی وزن خشک برگ، وزن خشک ریشه و وزن اسانس به‌لیمو تفاوت معنی‌داری ایجاد کرده است.

کلیدواژه‌ها