عوامل موثر در تغییرات میزان املاح معدنی (خاکستر) محلول در آب چای طی سال‌های اخیر در ایران

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران

2 اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان گیلان

چکیده

خاکستر محلول در آب در برگیرنده املاح معدنی قابل حل درآب هستند که یکی از ویژگی‌های کیفی چای سیاه به حساب می‌آیند و استاندارد ملی ایران برای حداقل مقدار آن در چای محدودیتی لحاظ نموده است. به نحوی که مقدار این ویژگی در چای استاندارد نباید از 45 درصد مقدار خاکستر کل چای کمتر باشد. اما در سال‌های اخیر تعداد نمونه‌هایی که صرفاً به دلیل عدم انطباق با این مقدار از نظر استاندارد مردود بوده و قادر به دریافت مهر استاندارد ملی ایران نشده‌اند افزایش داشته است. لذا در این بررسی با نگاهی به تغییرات مقدار این صفت در نتایج نمونه‌های اخذ شده از تولیدکنندگان به ارزیابی این موضوع پرداخته شده است. تحلیل نتایج بیانگر آن است که عوامل متعددی از جمله تفرق ژنتیکی بوته‌های بذری، تغییرات اقلیمی (افزایش دما، خشکسالی، نوسانات فصلی)، کاهش حاصلخیزی خاک (اسیدی شدن و کمبود عناصر غذایی ضروری)، و نحوه برگ‌چینی (افزایش برداشت برگ‌های مسن‌تر) در کاهش این شاخص کیفی مؤثر بوده‌اند.

کلیدواژه‌ها