پژوهشکده چای موسسه تحقیقات علوم باغبانی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ایران
چکیده
آویشن (Thymus spp.) متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) یکی از مهمترین و ارزشمندترین گیاهان دارویی در دنیا بوده که کاربرد وسیعی در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی بهداشتی دارد. اسانس آویشن در ردیف 10 اسانس برتر دنیا قرار دارد و از لحاظ تعداد داروهای گیاهی آویشن در رتبه دوم در بین گیاهان دارویی قرار دارد. مهمترین ماده موثره موجود در آویشن اسانس می باشد که با توجه به ترکیبات مختلف در اسانس ژنوتیپ ها و گونه های مختلف آویشن، خواص درمانی متعدد و کاربرد متنوعی در صنایع مختلف دارد. همچنین تنوع بسیار بالایی از لحاظ ترکیبات فیتوشیمیایی در آویشن های موجود در ایران وجود دارد. در این تحقیق ترکیبات فیتوشیمیایی از جمله میزان اسانس، ترکیبات اسانس و میزان رزمارینیک آویشن گونه Thymus lancifolius در اکوتیپ شازند ارزیابی شد. نتایج نشان داد که میزان اسانس اندام هوایی گیاه آویشن اکوتیپ شازند 7/3 درصد (حجمی/ وزنی) بود و ژرانیول با میزان 2/47 درصد بعنوان ترکیب اصلی اسانس این گیاه شناسایی شد. همچنین میزان رزمارینیک اسید در برگ های گیاه آویشن اکوتیپ شازند به میزان 57/6 میلی گرم در گرم بود. وجود میزان بالای ژرانیول در اسانس گیاه آویشن اکوتیپ شازند باعث ایجاد عطر خوش و خاصیت آرامش بخشی شده که می توان از آن در صنایع مختلف عطرسازی، آرایشی بهداشتی و غذایی از جمله تولید دمنوش استفاده کرد.
محمدی, سیاوش . (1404). شناسایی و معرفی آویشن با میزان بالای ژرانیول به عنوان گیاهی خوش عطر و آرامش بخش جهت استفاده بصورت دمنوش. چای و دمنوش های گیاهی, (), -.
MLA
محمدی, سیاوش . "شناسایی و معرفی آویشن با میزان بالای ژرانیول به عنوان گیاهی خوش عطر و آرامش بخش جهت استفاده بصورت دمنوش", چای و دمنوش های گیاهی, , , 1404, -.
HARVARD
محمدی, سیاوش. (1404). 'شناسایی و معرفی آویشن با میزان بالای ژرانیول به عنوان گیاهی خوش عطر و آرامش بخش جهت استفاده بصورت دمنوش', چای و دمنوش های گیاهی, (), pp. -.
CHICAGO
سیاوش محمدی, "شناسایی و معرفی آویشن با میزان بالای ژرانیول به عنوان گیاهی خوش عطر و آرامش بخش جهت استفاده بصورت دمنوش," چای و دمنوش های گیاهی, (1404): -,
VANCOUVER
محمدی, سیاوش. شناسایی و معرفی آویشن با میزان بالای ژرانیول به عنوان گیاهی خوش عطر و آرامش بخش جهت استفاده بصورت دمنوش. چای و دمنوش های گیاهی, 1404; (): -.