معرفی دمنوش هسته خرما

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

استادیار پژوهشی پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری ، موسسه تحقیقات علوم باغبانی،سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی ،اهواز، ایران

چکیده

با وجود اینکه کشور ایران یکی از تولید کنندگان عمده خرما می‌باشد. تولید محصولات جانبی از این محصول پیشرفت چشمگیری نداشته است. میوه تنها به‌صورت مستقیم مصرف می‌شود و ضایعات آن بدون استفاده دور ریخته می‌شود. هسته ﺧﺮﻣــﺎ ﮐــﻪ ﭘــﺲ از فراوری ﺧﺮﻣــﺎ درﮐﺎرﺧﺎﻧﺠﺎت ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺷﯿﺮه ﺧﺮﻣﺎ، ﺧﻤﯿـﺮ ﺧﺮﻣـﺎ ﯾﺎ ﮐﺎرﺧﺎﻧﺠـﺎت ﺗﻮﻟﯿـﺪﮐﻨﻨـﺪه ﺧﺮﻣـﺎی ﺑـﺪون ﻫﺴﺘﻪ، ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺿﺎﯾﻌﺎت دور رﯾﺨﺘﻪ می‌شود از مهمترین محصول جانبی خرما محسوب می‌شود. که بسته به واریته آن، 10 تا 15 درصد وزن میوه را تشکیل می‌دهد در حال حاضر، هسته خرما به عنوان خوراک دام و طیور مورد استفاده قرار می‌گیرد و یا به طور کلی دور ریخته می‎شود. این امر منجر به ایجاد مشکلات زیست محیطی می‎شود که نیازمند هزینه بالا جهت رسیدگی است. از راهکارهای نسبتا ارزان جهت ایجاد ارزش افزوده بر هسته خرما و بهره مندی از ویژگی‎های سلامتی زای آن، می‎توان به تهیه نوشیدنی بر پایه پودر برشته هسته خرما اشاره کرد. امروزه در مناطق عربی که خرما به طور گسترده‎ای رشد می‎کند جهت جلوگیری از اثرات منفی قهوه بر سلامتی، مانند افزایش فشار خون، بیخوابی و اضطراب ناشی از مقادیر بالای کافئین، از هسته خرمای برشته و پودر شده جهت تهیه نوشیدنی مشابه قهوه، استفاده می‎کنند. اگرچه بخش قابل توجهی از هسته خرما در کشوردور ریخته می‎شود اما در این میان، فرهنگ استفاده از محصولات جانبی و کاهش ضایعات محصولات کشاورزی از مولفه های حائز اهمیتی است که در میان مدت و بلند مدت ضامن رونق اقتصادی و ارتقاء و تکثر فرصت های شغلی خواهد بود.

کلیدواژه‌ها



مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 01 تیر 1404
  • تاریخ دریافت: 09 اردیبهشت 1404
  • تاریخ بازنگری: 19 خرداد 1404
  • تاریخ پذیرش: 26 خرداد 1404