مزایای استفاده از بقایای انواع هرس در باغ‌های چای

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشکده چای، موسسه علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران.

چکیده

هرس یکی از روش‌های مدیریت باغ‌های چای است که معمولاً به‌عنوان یک مرحله معمول در کشت چای برای حفظ ارتفاع سطح برگ‌چینی، افزایش تعداد شاخساره و بهبود عملکرد چای انجام می‌شود. در حال حاضر یکی از مشکلات اساسی باغ‌های چای کشور، افزایش سن بوته‌ها و عدم اجرای صحیح عملیات به باغی بخصوص هرس‌های جوان‌سازی باغ‌ها می‌باشد، که به واسطه مشکلات موصوف، سبب شده است تا عملکرد چای هر ساله روندی نزولی داشته باشد. از سوی دیگر با توجه به افزایش جمعیت و عدم امکان توسعه اراضی چایکاری در شمال کشور، ضرورت دارد به منظور تامین مصرف چای داخلی، عملکرد این محصول در واحد سطح افزایش یابد. از راه‌کارهای مهم برای تحقق بخشیدن به این امر، مدیریت باغ‌های چای می‌باشد، که در رأس آن هرس جوان‌سازی قرار دارد. در این تحقیق تاثیر مقادیر مختلف بقایای سه نوع هرس (سر هرس، هرس کمربُر و هرس کف‌بُر) بر عملکرد و شاخص‌های عملکرد برگ سبز چای در قالب طرح فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی ارزیابی شد. با انجام هرس کف‌بُر، عملکرد کمی برگ سبز بوته‌های چای در سال‌های اول و دوم پایین است، در حالی‌که در سال‌های بعد یعنی از سال سوم به بعد به‌طور قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌یابد. در سال پنجم پس از انجام هرس کف‌بُر، عملکرد برگ سبز نسبت به بوته‌هایی که سرهرس شده‌اند، حدود 45 درصد افزایش خواهد یافت. بنابراین انجام هرس کف‌بُر در باغ‌های مسن که هر ساله کاهش شدید عملکرد برگ سبز در آن‌ها مشاهده می‌گردد، یک روش به‌زراعی کارآمد برای افزایش عملکرد برگ سبز محسوب می‌گردد.

کلیدواژه‌ها