تاثیر مصرف بهینه کود در چایکاری‌های روستای خسادان علیا، رحیم آباد رودسر

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 کارشناس مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان رودسر، سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان

3 آزمایشگاه تجزیه خاک و آب نوین سنجش گیل، آستانه اشرفیه

4 سازمان چای کشور

چکیده

سلامت بوته و کیفیت چای تولیدی به ترکیبات آلی و معدنی موجود در شاخساره‌های جوان برداشت‌شده بستگی دارد. در مرحله فرآوری، به کمک واکنش‌های بیوشیمیایی موادی تشکیل می‌شود که تعیین‌کننده کیفیت چای ساخته‌شده است. مقدار و نوع ترکیبات موجود در برگ به رقم، عملیات داشت، شرایط آب و هوایی و ... وابسته است. تغذیه گیاه تأثیر مهمی بر نوع و مقدار ترکیبات داشته و گزارش‌های متعددی از تأثیر تغذیه بر کیفیت چای‌های تولیدی منتشرشده است. به‌طور مثال مقدار زیادی نیتروژن برای دستیابی به افزایش عملکرد مصرف می‌شود اما تحقیقات نشان داده که کاربرد مقدار زیاد آن اثر منفی بر کیفیت چای سیاه دارد. از طرف دیگر مصرف کود پتاسیم تأثیر مثبتی بر عملکرد چای تولیدی داشته و اثر منفی مصرف زیاد نیتروژن را کاهش داده یا خنثی می‌کند. با بررسی نتایج حاصل از پروژه‌های تحقیقاتی انجام شده و خاک‌های ارسالی توسط باغداران به آزمایشگاه تجزیه خاک و آب پژوهشکده چای و بخش خصوصی در سالیان گذشته، مشخص شد که مقدار کم پتاسیم قابل دسترس از عوامل اثرگذار بر رشد و عملکرد بوته چای در حدود پنجاه درصد از باغ‌ها است. با مطابقت علائم ظاهری مشاهده شده در باغ‌های چای ایران با منابع علمی مختلف مشخص شد که احتمالا کمبود پتاسیم می تواند یکی از دلایل ایجاد این علائم باشد. لذا برای شناخت عوامل تغذیه‌ای و مرتبط با کوددهی و حاصلخیزی خاک و راه‌های کنترل و پیشگیری از آن موردتوجه و بررسی قرار گرفت.

کلیدواژه‌ها