تاثیر ساپونین بذر‌ چای بر مرگ و میر، ویژگی‏های زیستی و پارامترهای بیوشیمیایی کنه قرمز پا ‏کوتاه چای

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشکده چای

2 عضو هیئت علمی

چکیده

با توجه به خسارت قابل توجه کنه قرمز پا کوتاه (Brevipalpus obovatus Donnadieu)، کنترل مؤثر این آفت اهمیت بسزایی دارد. در این مطالعه، ساپونین از هسته بذر چای استخراج و خالص‌سازی شد و آزمایش‏های مربوط به تأثیر ساپونین بر مرگ و میر و ویژگی‏های زیستی فرم بالغ کنه انجام گرفت. قالب آزمایشی بر پایه طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار و تجزیه داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SAS و مقایسه میانگین آن‌ها به روشLSD انجام گرفت. برگ‌ها در محلول 01/0 درصد ترایتون حاوی غلظت‌های مختلف 0، 1/0، 2/0، 4/0، 8/0، 6/1 و 2/3 درصد ساپونین فرو برده و سپس روی کاغذ صافی خشک شدند. برای هر غلظت 15 کنه بالغ روی 3 برگ در شرایط اتاق قرار گرفت. مرگ و میر کنه‌ها در فواصل زمانی 24 تا 72 ساعت ثبت شد، سپس با نرم افزار Polo-PC مقادیرLC10، LC30 و LC50اندازه‌گیری شد. نتایج تعیین خلوص نشان داد که درصد خلوص ساپونین استخراج شده80 درصد است. مقدار غلظت لازم برای مرگ و میر در کنه قرمز چای در بازه‏های زمانی 24، 48 و 72 ساعت به ترتیب 64/1، 31/1 و 87/0 درصد به دست آمد. نتایج تأثیر ساپونین بر دوره زیستی نشان داد که اضافه کردن آن به رژیم غذایی کنه‌ها سبب افزایش 6 روزه طول دوره زیستی نسبت به تیمار شاهد می‏شود. نتایج سنجش فعالیت استراز و اندازه‌گیری تعیین میزان ذخایر غذایی در کنه‌های تغذیه شده با ساپونین نسبت به تیمار شاهد نشان داد که فعالیت استراز در کنه‏های تیمارشده افزایش یافته و میزان پروتئین و گلیکوژن کاهش پیدا کرد.

کلیدواژه‌ها