بررسی ارتباط تغییرات اقلیمی با تولید چای در استان گیلان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 تحقیقات هواشناسی کشاورزی، سازمان هواشناسی استان گیلان

چکیده

این پژوهش باهدف بررسی رابطه تغییرات اقلیمی استان گیلان بر رشد بوته چای در استان گیلان انجام شد. اطلاعات هواشناسی طی سال‌های  1395-1381 از ایستگاه هواشناسی کشاورزی رشت اخذ شد. با تجزیه‌وتحلیل داده‌ها مشخص شد که الگوی بارش باران در استان گیلان با نیازهای گیاه چای مطابقت نداشت. در فصول برداشت محصول، در بیشتر سال‌ها به‌جز سال 1395، میانگین بارندگی ماهیانه کمتر از 100 میلی‌متر است که برای رشد چای به‌صورت دیم مناسب نیست. میانگین دمای هوای سالیانه تفاوت زیادی در دوره موردبررسی نداشته است؛ اما میانگین دمای ماهیانه در فصول رشد و برداشت چای به‌طور میانگین 6/1 درجه سانتی‌گراد افزایش داشته است. زمانی که دمای هوا به 35 درجه سانتی‌گراد و بالاتر می‌رسد رشد و فتوسنتز بوته چای مختل می‌شود. تعداد روزهای با دمای بالاتر از 35 درجه سانتی‌گراد از یک روز در سال 1381 به 22 روز در سال 1395 رسیده است که افزایشی حدود 22 برابری را داشته است. در سال 1385 پراکنش روزهای با دمای بیش از 35 درجه سانتی‌گراد در ماه‌های شهریور و مرداد بوده است درحالی‌که در سال 1395 این پراکنش به ماه‌های مرداد، شهریور، تیر و اردیبهشت رسیده است. بنابراین با توجه به یافته‌های این پژوهش و وضعیت باغ‌های چای ایران، احیاء باغ‌های چای مناطق بالادست، شناسایی ارقام مقاوم به تنش خشکی و با حداقل دمای پایه موردنیاز، مدیریت تغذیه گیاه و حاصلخیزی خاک، ترمیم یا نصب سیستم‌های آبیاری به‌ویژه سیستم مه پاش از راه‌های کاهش اثرات خشک‌سالی بر رشد و عملکرد چای در استان گیلان است.

کلیدواژه‌ها