کارشناس ارشد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
چکیده
به علت جمعآوری وخشک کردن سنتی بذور خاکشیر، وجود علفهای هرزدانهریزدر این مزارع همچنین نبودن وسایل و ادوات مکانیکی مناسب برای برداشت و بوجاری کامل این محصول، بعضی از اقدامات تمیز کردن بذور خاکشیر قبل از مصرف ضروری است.در طول سالهای 1388 تا 1392 نمونههای از بذور گیاهان گیاهان مرتعی و دارویی از 8 سایت مختلف استان اردبیل جمعآوری و عوامل خسارتزا بذور ارزیابی گردید.دراین تحقیق بذور خاکشیر طبق روشهای متداول منطقه جمعآوری و در بسته-های مخصوص نگهداری شدند. با استفاده از سه روش به ترتیب آسیاب بادی کوچک، خیساندن و مکانیسم سانتریفوژ انواع ضایعات جدا شده از نمونههای جمعآوری شده مورد ارزیابی قرار گرفت.بیشترین ضایعات تفکیک شده به ترتیب برگ و خس و خاشاک، بذور علفهای هرز و ذرات ریز شن و خاک مشاهد گردید. در روش آسیاب بادی، بذور علفهای هرز به همراه خس و خاشاک و در روش خیساندن، ضایعات برگ و خس و خاشاک و در روش استفاده از مکانیسم سانتریفوژ فقط ذرات ریز شن و خاک جدا شدند. همچنین در این بررسی بعد از جداکردن خس و خاشاک و چندین بار ششستن بذور خاکشیر از هر 50 گرم بذور بوجاری شده بطور میانگین 2/0 گرم ذرات ریز شن تفکیک گردید. این تحقیق نشان داد به علت وجود ذرات ریز شن و خاک که با چشم معمولی غیر قابل رویت هستند قبل از مصرف بذور خاکشیر تمیز کردن بذور با استفاده از مکانیسم سانتریفوژ ضروری است.
علیقلیزاده, داوود. (1397). ارزیابی روشهای مختلف تمیز کردن بذور خاکشیر Descurainia SophiaL قبل از مصرف خوراکی. چای و دمنوش های گیاهی, 1(1), 15-18.
MLA
داوود علیقلیزاده. "ارزیابی روشهای مختلف تمیز کردن بذور خاکشیر Descurainia SophiaL قبل از مصرف خوراکی". چای و دمنوش های گیاهی, 1, 1, 1397, 15-18.
HARVARD
علیقلیزاده, داوود. (1397). 'ارزیابی روشهای مختلف تمیز کردن بذور خاکشیر Descurainia SophiaL قبل از مصرف خوراکی', چای و دمنوش های گیاهی, 1(1), pp. 15-18.
VANCOUVER
علیقلیزاده, داوود. ارزیابی روشهای مختلف تمیز کردن بذور خاکشیر Descurainia SophiaL قبل از مصرف خوراکی. چای و دمنوش های گیاهی, 1397; 1(1): 15-18.