ارزیابی روش‌های مختلف تمیز کردن بذور خاکشیر Descurainia SophiaL قبل از مصرف خوراکی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

چکیده

به علت جمع‌آوری وخشک کردن سنتی بذور خاکشیر، وجود علف‌های هرزدانه‌ریزدر این مزارع همچنین نبودن وسایل و ادوات مکانیکی مناسب برای برداشت و بوجاری کامل این محصول، بعضی از اقدامات تمیز کردن بذور خاکشیر قبل از مصرف ضروری است.در طول سال‌های ‌1388 تا 1392 نمونه‌های از بذور گیاهان گیاهان مرتعی و دارویی از 8 سایت مختلف استان اردبیل جمع‌آوری و عوامل خسارت‌زا بذور ارزیابی گردید.دراین تحقیق بذور خاکشیر طبق روش‌های متداول منطقه جمع‌آوری و در بسته-های مخصوص نگهداری شدند. با استفاده از سه روش به ترتیب آسیاب بادی کوچک، خیساندن و مکانیسم سانتریفوژ انواع ضایعات جدا شده از نمونه‌های جمع‌آوری شده مورد ارزیابی قرار گرفت.بیشترین ضایعات تفکیک شده به ترتیب برگ و خس و خاشاک، بذور علف‌های هرز و ذرات ریز شن و خاک مشاهد گردید. در روش آسیاب بادی، بذور علف‌های هرز به همراه خس و خاشاک و در روش خیساندن، ضایعات برگ و خس و خاشاک و در روش استفاده از مکانیسم سانتریفوژ فقط ذرات ریز شن و خاک جدا شدند. همچنین در این بررسی بعد از جداکردن خس و خاشاک و چندین بار ششستن بذور خاکشیر از هر 50 گرم بذور بوجاری شده بطور میانگین 2/0 گرم ذرات ریز شن تفکیک گردید. این تحقیق نشان داد به علت وجود ذرات ریز شن و خاک که با چشم معمولی غیر قابل رویت هستند قبل از مصرف بذور خاکشیر تمیز کردن بذور با استفاده از مکانیسم سانتریفوژ ضروری است.

کلیدواژه‌ها