ارزیابی و مقایسه کارایی انرژی در باغ‌های مکانیزه چای (مطالعه موردی منطقه غرب استان گیلان)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 محقق پژوهشکده چای

2 عضو هیات علمی، پژوهشکده چای، لاهیجان

چکیده

در این پژوهش روند ورود و خروج انرژی در باغ‌های مکانیزه برای تولید برگ سبز چای در منطقه چای‌کاری غرب استان گیلان بررسی شد. در این پژوهش،  9 باغ منتخب شامل 5 باغ با سیستم آبیاری بارانی و 4 باغ دیم (بدون آبیاری) در دوره‌ی رشد گیاه چای، در سال 1392 موردمطالعه قرار گرفتند. انرژی­های ورودی برای تولید برگ سبز چای در باغ‌های آبی و دیم به ترتیب برابر 44425 و 18070 مگاژول در هکتار و انرژی خروجی 11360 و 6100 مگاژول در هکتار تعیین شدند. کودهای شیمیایی با حدود 50 و 75 درصد بیشترین سهم از انرژی ورودی را به ترتیب در باغ‌های آبی و دیم بر عهده داشتند. سهم انرژی‌های تجدید‌پذیر و تجدید‌ناپذیر از کل انرژی ورودی در باغ‌های آبی 92/3 و 08/96 درصد و در باغ‌های دیم 9/4 و 1/95 درصد بود. کارآیی مصرف انرژی در باغ‌های آبی و دیم به ترتیب برابر 268/0 و 335/0  به‌دست آمد.‌ مقدار بهره‌وری انرژی کمتر از یک و همچنین منفی بودن انرژی خالص در  تمام باغ‌های آبی و دیم نشان می‌دهد که انرژی مصرفی در تولید برگ سبز چای کارآیی مناسبی ندارد. به‌طورکلی باغ‌های دیم ازنظر تمام شاخص‌های انرژی وضعیت بهتری نسبت به باغ‌های آبی داشتند.    

کلیدواژه‌ها