تأثیر ورمی‌کمپوست بر فراوانی و میزان جمعیت قارچ‌های ساکن فراریشه‌ی باغ‌های چای

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار بیماری شناسی گیاهی گرایش نماتدشناسی، پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی؛ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

2 هیات علمی پژوهشکده چای

3 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد خاک‌شناسی، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، گیلان، ایران.

چکیده

ورمی‌‌کمپوست یک منبع غذایی برای ریزجانداران مفید خاک به شمار می‌رود و محیطی مناسب برای رشد گیاه و مهارکنندگی عوامل بیماری‌زا فراهم می‌آورد. در این تحقیق، اثر کاربرد ورمی‌کمپوست بر فراوانی قارچ‌های ساکن فراریشه در باغ‌های چای در شرایط باغ موردبررسی قرار گرفت. بررسی اثر ورمی‌کمپوست در هفت سطح  (صفر، 25/1، 5/2، 5، 10، 20 و 30 تن در هکتار) انجام شد. نتایج نشان داد که ورمی‌کمپوست باعث افزایش جمعیت قارچ‌های فراریشه‌ی چای می‌شود. بیش‌ترین کلونی قارچ در تیمار پنج تن در هکتار (92 کلونی) مشاهده شد و کم‌ترین تعداد کلونی تشکیل‌شده متعلق به تیمار شاهد (هفت کلونی) بود. در هر تیمار فراوان‌ترین جنس قارچی بررسی و ثبت گردید که بر این اساس در تیمار شاهد، قارچ‌های هوازاد، در تیمارهای 25/1، 5/2 و پنج تن در هکتار، قارچ‌های جنس Penicillium spp. ، در تیمارهای 10 و 20 تن در هکتار، قارچ‌های جنس Trichoderma spp. و در تیمار 30 تن در هکتار، قارچ‌های جنس Fusarium spp. به همراه قارچ‌های هوازاد، بیش‌ترین جمعیت را داشتند.           

کلیدواژه‌ها