موسسه تحقیقات علوم باغبانیچای و دمنوش های گیاهی1120180823Investigating the Cognition, Tendency and Behavior of Tea Consumers in Iran (Case Study of Governmental Officers)بررسی شناخت، گرایش و رفتار مصرفکنندگان چای در ایران (مطالعه موردی کارکنان ادارات دولتی)111116889FAشیوا روفی گری حقیقتعضو هیات علمی پژوهشکده چای، لاهیجان، ایران0000-0003-0274-7119کوروش مجد سلیمیعضو هیات علمی، پژوهشکده چای، لاهیجانمهران غلامیعضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، رشت، ایرانJournal Article20170729The aim of this study is to evaluate consumer acceptance and satisfaction of Iranian tea. The research was a kind of descriptive and correlational studies and the data was gathered by 200 questionnaires in each province of Iran. This study used a survey questionnaire that apparent validity was performed with Cronbach's alpha more than 0.7. Statistical society in this study was government staff in the 31 provincial of country (about 2300000 person) that 3658 individuals were selected using random cluster sampling according of Cokran formoula. The questionnaire and a package of Iranian black tea was given to each member. Black tea was provided by blending of some tea manufacturer produce. In order to analyze the data (statistical software SPSS), the comparative correlation and comparative analyzes were used by Kruskal-Wallis test and Spearman correlation coefficient. The results showed 21.7 percent of people consume Iranian tea. Iranian tea sample was accepted by about 23.9 percent of people. The frequency of people who accepted the appearance and color of tea sample was higher than people who didn’t accept. On the other hand, frequency of people who didn’t accept the aroma and flavor of the tea sample was higher than people who accepted. The important reason of not used Iranian tea was lack of understanding Iranian tea due to its unavailability.هدف از این پژوهش بررسی میزان پذیرش و رضایت مصرف کنندگان از چای تولید داخلی در کشور است. طرح تحقیق از نوع مطالعات توصیفیـ همبستگی بوده که برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز از 200 پرسشنامه در هر استان استفاده شده است. این مطالعه به روش پیمایش و با تایید روایی ظاهری و پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ بیشتر از 7/0 انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه کارکنان ادارات دولتی 31 استان کشور (در حدود 2 میلون و 300 هزار نفر) بودند که تعداد 3658 نفر از آنها بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونهگیری خوشهای تصادفی انتخاب شدند. به هر یک از اعضای نمونه، پرسشنامهای بههمراه یک بسته چای سیاه ایرانی (مخلوط مورد پذیرشی از چای تولید چند کارخانه در استان گیلان)، ارائه گردید. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها (با استفاده از نرم افزار SPSS) از روش تحلیل همبستگی و تحلیلهای مقایسهای نظیر آزمون کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج نشان داد مصرف کنندگان چای ایرانی، 9/21 درصد از کل جمعیت نمونه را تشکیل دادند. نمونه چای ایرانی ارائه شده انتظارات 9/23 درصد افراد را در حد زیادی تامین نمود. درصد افرادی که ظاهر و رنگ نمونه چای را پسندیدند، بیشتر از افرادی بود که آن را نپسندیدند اما درصد فراوانی افرادی که عطر و طعم نمونه چای را نپسندیدند بیشتر از افرادی بود که آن را مطلوب اعلام کردند. عدم شناخت ناشی از در دسترس نبودن چای ایرانی از مهمترین عوامل مصرف نکردن چای ایرانی عنوان شد.https://thtj.areeo.ac.ir/article_116889_af0cc2480a649d0bfb6c9f60ca1c0c4f.pdfموسسه تحقیقات علوم باغبانیچای و دمنوش های گیاهی1120180823تأثیر استفاده از روشهای تغذیهای بر تغییرات برخی از متابولیکهای ثانویه عصاره گل محمدی (Rosa damascene Mill)تأثیر استفاده از روشهای تغذیهای بر تغییرات برخی از متابولیکهای ثانویه عصاره گل محمدی (Rosa damascene Mill)1214116892FAرضا دهقانی بیدگلیگروه مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایرانJournal Article20180811<strong>فلاونوئید ها و سایر ترکیبات فنلی انتشار وسیعی در گیاهان دارند و فعالیت بیولوژیک متنوع این ترکیبات ازجمله آنتیاکسیدانی، آنتی میکروبی، ضدالتهاب آنها در بسیاری از بررسیهای گزارششده است. ترکیبات فنلی با داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی و آنتی رادیکالی میتوانند نقش مهمی در نگهداری محصولات غذایی و حفظ سلامتی انسان ایفا نمایند. گل محمدی گیاهی دارویی با نام علمی Rosa<em> damascene </em>Mill است و در مناطق مختلف کشور بهصورت طبیعی وجود دارد. تحقیق حاضر بهمنظور بررسی و مقایسه ترکیبات فلاونوئیدی گونه گل محمدی تحت تأثیر دو نوع کود (دامی و کود شیمیایی) انجامشده است. در این مطالعه آزمایشگاهی ابتدا عصارهگیری پس از برداشت گلها عصارهگیری به روش خیساندن در اتانول %70 انجام شد و سنجش ترکیبات مهم عصاره از جمله ترکیبات فلاونوئیدی با آزمونهای مربوطه صورت گرفت. تام به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت نتایج آزمون فیتوشیمیایی وجود ترکیبات ثانویهای مانند تانن، آنتوسیانین و فلاونوئید و عدم وجود آلکالوئید را تأیید کرد. بر اساس نتایج میزان ترکیبات فلاونوئیدی موجود در نمونهای که کود شیمیایی بهکاربرده شده بود کمی بیشتر از نمونه تحت تیمار کود دامی بود. </strong>فلاونوئید ها و سایر ترکیبات فنلی انتشار وسیعی در گیاهان دارند و فعالیت بیولوژیک متنوع این ترکیبات ازجمله آنتیاکسیدانی، آنتی میکروبی، ضدالتهاب آنها در بسیاری از بررسیهای گزارششده است. ترکیبات فنلی با داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی و آنتی رادیکالی میتوانند نقش مهمی در نگهداری محصولات غذایی و حفظ سلامتی انسان ایفا نمایند. گل محمدی گیاهی دارویی با نام علمی Rosa<em> damascene </em>Mill است و در مناطق مختلف کشور بهصورت طبیعی وجود دارد. تحقیق حاضر بهمنظور بررسی و مقایسه ترکیبات فلاونوئیدی گونه گل محمدی تحت تأثیر دو نوع کود (دامی و کود شیمیایی) انجامشده است. در این مطالعه آزمایشگاهی ابتدا عصارهگیری پس از برداشت گلها عصارهگیری به روش خیساندن در اتانول %70 انجام شد و سنجش ترکیبات مهم عصاره از جمله ترکیبات فلاونوئیدی با آزمونهای مربوطه صورت گرفت. تام به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت نتایج آزمون فیتوشیمیایی وجود ترکیبات ثانویهای مانند تانن، آنتوسیانین و فلاونوئید و عدم وجود آلکالوئید را تأیید کرد. بر اساس نتایج میزان ترکیبات فلاونوئیدی موجود در نمونهای که کود شیمیایی بهکاربرده شده بود کمی بیشتر از نمونه تحت تیمار کود دامی بود. https://thtj.areeo.ac.ir/article_116892_4b60ec072b8d8804597102fa995fe7ef.pdfموسسه تحقیقات علوم باغبانیچای و دمنوش های گیاهی1120180823ارزیابی روشهای مختلف تمیز کردن بذور خاکشیر Descurainia SophiaL قبل از مصرف خوراکیارزیابی روشهای مختلف تمیز کردن بذور خاکشیر Descurainia SophiaL قبل از مصرف خوراکی1518116895FAداوود علیقلیزادهکارشناس ارشد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیلJournal Article20180811به علت جمعآوری وخشک کردن سنتی بذور خاکشیر، وجود علفهای هرزدانهریزدر این مزارع همچنین نبودن وسایل و ادوات مکانیکی مناسب برای برداشت و بوجاری کامل این محصول، بعضی از اقدامات تمیز کردن بذور خاکشیر قبل از مصرف ضروری است.در طول سالهای 1388 تا 1392 نمونههای از بذور گیاهان گیاهان مرتعی و دارویی از 8 سایت مختلف استان اردبیل جمعآوری و عوامل خسارتزا بذور ارزیابی گردید.دراین تحقیق بذور خاکشیر طبق روشهای متداول منطقه جمعآوری و در بسته-های مخصوص نگهداری شدند. با استفاده از سه روش به ترتیب آسیاب بادی کوچک، خیساندن و مکانیسم سانتریفوژ انواع ضایعات جدا شده از نمونههای جمعآوری شده مورد ارزیابی قرار گرفت.بیشترین ضایعات تفکیک شده به ترتیب برگ و خس و خاشاک، بذور علفهای هرز و ذرات ریز شن و خاک مشاهد گردید. در روش آسیاب بادی، بذور علفهای هرز به همراه خس و خاشاک و در روش خیساندن، ضایعات برگ و خس و خاشاک و در روش استفاده از مکانیسم سانتریفوژ فقط ذرات ریز شن و خاک جدا شدند. همچنین در این بررسی بعد از جداکردن خس و خاشاک و چندین بار ششستن بذور خاکشیر از هر 50 گرم بذور بوجاری شده بطور میانگین 2/0 گرم ذرات ریز شن تفکیک گردید. این تحقیق نشان داد به علت وجود ذرات ریز شن و خاک که با چشم معمولی غیر قابل رویت هستند قبل از مصرف بذور خاکشیر تمیز کردن بذور با استفاده از مکانیسم سانتریفوژ ضروری است.به علت جمعآوری وخشک کردن سنتی بذور خاکشیر، وجود علفهای هرزدانهریزدر این مزارع همچنین نبودن وسایل و ادوات مکانیکی مناسب برای برداشت و بوجاری کامل این محصول، بعضی از اقدامات تمیز کردن بذور خاکشیر قبل از مصرف ضروری است.در طول سالهای 1388 تا 1392 نمونههای از بذور گیاهان گیاهان مرتعی و دارویی از 8 سایت مختلف استان اردبیل جمعآوری و عوامل خسارتزا بذور ارزیابی گردید.دراین تحقیق بذور خاکشیر طبق روشهای متداول منطقه جمعآوری و در بسته-های مخصوص نگهداری شدند. با استفاده از سه روش به ترتیب آسیاب بادی کوچک، خیساندن و مکانیسم سانتریفوژ انواع ضایعات جدا شده از نمونههای جمعآوری شده مورد ارزیابی قرار گرفت.بیشترین ضایعات تفکیک شده به ترتیب برگ و خس و خاشاک، بذور علفهای هرز و ذرات ریز شن و خاک مشاهد گردید. در روش آسیاب بادی، بذور علفهای هرز به همراه خس و خاشاک و در روش خیساندن، ضایعات برگ و خس و خاشاک و در روش استفاده از مکانیسم سانتریفوژ فقط ذرات ریز شن و خاک جدا شدند. همچنین در این بررسی بعد از جداکردن خس و خاشاک و چندین بار ششستن بذور خاکشیر از هر 50 گرم بذور بوجاری شده بطور میانگین 2/0 گرم ذرات ریز شن تفکیک گردید. این تحقیق نشان داد به علت وجود ذرات ریز شن و خاک که با چشم معمولی غیر قابل رویت هستند قبل از مصرف بذور خاکشیر تمیز کردن بذور با استفاده از مکانیسم سانتریفوژ ضروری است.https://thtj.areeo.ac.ir/article_116895_248e97ee6e669e62a85365b309758c5d.pdfموسسه تحقیقات علوم باغبانیچای و دمنوش های گیاهی1120180823بررسی میزان پایداری کیفی نوشابه گازدار تولیدی از ضایعات چای سیاه خشکبررسی میزان پایداری کیفی نوشابه گازدار تولیدی از ضایعات چای سیاه خشک1922116896FAمنیژه کوچکیگروه صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نور، نور، مازندران، ایرانشیوا روفی گری حقیقتپزوهشکده چای0000-0003-0274-7119Journal Article20180811در عمل آوری چای سیاه در ایران حدود 10 درصد ضایعات چای حاصل می شود، که اغلب غیرقابل-استفاده و یا دورریز هستند. این پژوهش با توجه به قیمت بسیار کم ضایعات چای و افزایش تقاضا برای نوشیدنیهای فراسودمند از عصاره گیاهان، به هدف تولید نوشابه گازدار با استفاده از عصاره ضایعات چای سیاه خشک، بررسی اثر آن بر میزان پایداری کیفی و میکروبی محصول و مقایسه اثر جایگزینی نگهدارنده با عصاره چای پرداخته است. نوشابه صنعتی مختلفی با عصاره های تهیه شده فرموله شد که پذیرش فرمولاسیون نهایی از طریق آزمون حسی به روش مقایسه چندتایی مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله بعد پس از ساخت صنعتی نوشابه مورد نظر، پایداری نوشابه ساخته شده در طول دوماه انبارداری و با کنترل آزمونهای شیمیایی و میکروبی انجام شد. هرکدام از آزمونها با سه تکرار و به عنوان متغیر وابسته، نوع چای (بدون نگهدارنده، با نگهدارنده و شاهد) و زمان (در 5 نقطه) به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از جدول تجزیه واریانس پارامترهای مواد جامد محلول در آب (بریکس)، چگالی، خاکستر، قند و CO2 نشان داد که مدت نگهداری و نوع فرمولاسیون و همچنین اثرات متقابل مدت نگهداری × نوع فرمولاسیون درسطح احتمال 5 درصد تصادفی میباشد و تفاوت معنی داری ندارد و برای عامل اسیدیته تصادفی نمی باشد. همچنین براساس آزمون دانکن، در آزمایش قند، چگالی، خاکستر، میانگینها برای انواع نوشابه در یک زیر گروه قرار میگیرند؛ بنابراین میانگینها آنها تفاوت معنیداری با یکدیگر ندارند.در عمل آوری چای سیاه در ایران حدود 10 درصد ضایعات چای حاصل می شود، که اغلب غیرقابل-استفاده و یا دورریز هستند. این پژوهش با توجه به قیمت بسیار کم ضایعات چای و افزایش تقاضا برای نوشیدنیهای فراسودمند از عصاره گیاهان، به هدف تولید نوشابه گازدار با استفاده از عصاره ضایعات چای سیاه خشک، بررسی اثر آن بر میزان پایداری کیفی و میکروبی محصول و مقایسه اثر جایگزینی نگهدارنده با عصاره چای پرداخته است. نوشابه صنعتی مختلفی با عصاره های تهیه شده فرموله شد که پذیرش فرمولاسیون نهایی از طریق آزمون حسی به روش مقایسه چندتایی مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله بعد پس از ساخت صنعتی نوشابه مورد نظر، پایداری نوشابه ساخته شده در طول دوماه انبارداری و با کنترل آزمونهای شیمیایی و میکروبی انجام شد. هرکدام از آزمونها با سه تکرار و به عنوان متغیر وابسته، نوع چای (بدون نگهدارنده، با نگهدارنده و شاهد) و زمان (در 5 نقطه) به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از جدول تجزیه واریانس پارامترهای مواد جامد محلول در آب (بریکس)، چگالی، خاکستر، قند و CO2 نشان داد که مدت نگهداری و نوع فرمولاسیون و همچنین اثرات متقابل مدت نگهداری × نوع فرمولاسیون درسطح احتمال 5 درصد تصادفی میباشد و تفاوت معنی داری ندارد و برای عامل اسیدیته تصادفی نمی باشد. همچنین براساس آزمون دانکن، در آزمایش قند، چگالی، خاکستر، میانگینها برای انواع نوشابه در یک زیر گروه قرار میگیرند؛ بنابراین میانگینها آنها تفاوت معنیداری با یکدیگر ندارند.https://thtj.areeo.ac.ir/article_116896_a669c84503034ec1c11f3a9b34a47ac0.pdfموسسه تحقیقات علوم باغبانیچای و دمنوش های گیاهی1120190119گیاهان دارویی منطقه کلیشمگیاهان دارویی منطقه کلیشم2330116893FAایوب مرادیبخش تحقیقات منابع طبیعی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلانJournal Article20171211مرتع کلیشم با وسعت 4200 هکتار در بخش عمارلو شهرستان رودبار و در فاصله 20 کیلومتری شمال شرق این شهر واقع شده است. محدوده ارتفاعی آن1800-2300 متر بوده و میزان بارندگی سالانه از 8/395 میلیمتر در شمال تا 7/283 میلیمتر در جنوب منطقه متغیر است. پژوهش حاضر حاصل بخشی از مطالعات پوشش گیاهی منطقه کلیشم است که در طول سالهای 1395-1391 صورت گرفت. در این تحقیق نمونههای گیاهی جمعآوری شده از داخل پلاتها و نیز تمامی گیاهان خارج از آن، با استفاده از منابع فلور، شناسایی شدند و جهت تعیین گیاهان با خواص دارویی از منابع مختلف کمک گرفته شد. براساس نتایج حاصل از مطالعات پوشش گیاهی منطقه در طول سالهای 1395- 1391، در مجموع تعداد 118 گونه دارویی متعلق به 88 جنس از 34 خانواده گیاهی از منطقه مورد مطالعه، شناسایی شد. بزرگترین خانوادههای با خواص دارویی عبارتنداز: لامیاسه، آستراسه، آپیاسه و رُزاسه به ترتیب با 11و 32،17،14 گونه دارویی. درصد بالایی از گونههای دارویی منطقه به شکل زیستی همیکریپتوفیت (5/58 درصد) تعلق دارد. سهم اشکال رویشی فانروفیت 3/15 درصد تروفیت 4/14 درصد ژئوفیت و کامفیت هرکدام 9/5 درصد میباشد. در بررسی پراکنش جغرافیایی گونههای دارویی منطقه، بیشترین فراوانی مربوط به عناصر ایران- تورانی با 8/45 درصد میباشد. عناصر چند ناحیهای با 6/13درصد، عناصر مشترک بین ایران- تورانی و اروپا-سیبری با 11 درصد، ایران- تورانی، اروپا-سیبری و مدیترانهای با 3/9 درصد، عناصر رویشی اروپا-سیبری با 6/7 درصد، ایران- تورانی و مدیترانهای با 9/5 درصد و جهانوطنی 9/5 درصد در رتبه-های بعدی قرار دارند.مرتع کلیشم با وسعت 4200 هکتار در بخش عمارلو شهرستان رودبار و در فاصله 20 کیلومتری شمال شرق این شهر واقع شده است. محدوده ارتفاعی آن1800-2300 متر بوده و میزان بارندگی سالانه از 8/395 میلیمتر در شمال تا 7/283 میلیمتر در جنوب منطقه متغیر است. پژوهش حاضر حاصل بخشی از مطالعات پوشش گیاهی منطقه کلیشم است که در طول سالهای 1395-1391 صورت گرفت. در این تحقیق نمونههای گیاهی جمعآوری شده از داخل پلاتها و نیز تمامی گیاهان خارج از آن، با استفاده از منابع فلور، شناسایی شدند و جهت تعیین گیاهان با خواص دارویی از منابع مختلف کمک گرفته شد. براساس نتایج حاصل از مطالعات پوشش گیاهی منطقه در طول سالهای 1395- 1391، در مجموع تعداد 118 گونه دارویی متعلق به 88 جنس از 34 خانواده گیاهی از منطقه مورد مطالعه، شناسایی شد. بزرگترین خانوادههای با خواص دارویی عبارتنداز: لامیاسه، آستراسه، آپیاسه و رُزاسه به ترتیب با 11و 32،17،14 گونه دارویی. درصد بالایی از گونههای دارویی منطقه به شکل زیستی همیکریپتوفیت (5/58 درصد) تعلق دارد. سهم اشکال رویشی فانروفیت 3/15 درصد تروفیت 4/14 درصد ژئوفیت و کامفیت هرکدام 9/5 درصد میباشد. در بررسی پراکنش جغرافیایی گونههای دارویی منطقه، بیشترین فراوانی مربوط به عناصر ایران- تورانی با 8/45 درصد میباشد. عناصر چند ناحیهای با 6/13درصد، عناصر مشترک بین ایران- تورانی و اروپا-سیبری با 11 درصد، ایران- تورانی، اروپا-سیبری و مدیترانهای با 3/9 درصد، عناصر رویشی اروپا-سیبری با 6/7 درصد، ایران- تورانی و مدیترانهای با 9/5 درصد و جهانوطنی 9/5 درصد در رتبه-های بعدی قرار دارند.https://thtj.areeo.ac.ir/article_116893_b0b72cb586f614d4bf111533e6ffd130.pdfموسسه تحقیقات علوم باغبانیچای و دمنوش های گیاهی1120190128معرفی گیاهان دارویی مراتع ارتفاعات هیر و نئور استان اردبیلمعرفی گیاهان دارویی مراتع ارتفاعات هیر و نئور استان اردبیل3139116890FAنوشین پورقرباندانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشکدهی فناوری کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلیJournal Article20180811این پژوهش با هدف معرفی فلور و تعیین اشکال زیستی گیاهان دارویی مراتع ارتفاعات هیر-نئورکه در 48 کیلومتری جنوب شرقی شهر اردبیل واقع شده است، انجام گرفت. برای این منظور پس از بررسی اولیه منطقه با استفاده از نقشه توپوگرافی و بازدید میدانی نمونهبرداری در سطح 11 رویشگاه به روش تصادفی- سیتماتیک در 330 پلات انجام شد. سپس اطلاعات مربوط به گیاهان در داخل هر پلات ثبت گردید. نتایج نشان داد از تعداد 113 گونه گیاهی در مکان مورد مطالعه 90 گونه دارویی بوده که به 28 تیره و 64 جنس گیاهی تعلق دارد. که به تفکیک نام علمی، نام فارسی، فرم بیولوژیکی، دوره رویشی، پراکنش جغرافیایی، اندام مورد استفاده و خواص دارویی تعیین گردید. از نظر توزیع گونهها برحسب جنسهای گیاهی، 14 جنس دارای بیش از یک گونه دارویی در سطح منطقه بودند. بزرگترین جنسهای منطقه جنس Astragalus با 5 گونه میباشد. براساس شکل زیستی رانکیائر به ترتیب 54 درصد گونهها همیکریپتوفیت، 30 درصد تروفیت، 12 درصد ژئوفیت، 4 درصد کامفیت هستند. بررسی پراکنش جغرافیایی نشان داد بیش-ترین گونهها بترتیب به منطقه ایرانی- تورانی (55 درصد) و عناصر مشترک ایرانی- تورانی/ اروپا- سیبری(29 درصد) تعلق دارند. بیشترین مقدار به لحاظ فرم رویشی به گونههای علفی چندساله و از نظر عمر زیستی به گونههای چند ساله متعلق بوده و بیش-ترین اندام مورد استفاده گونهها مربوط اندامهای هوایی برگ و گل میباشد.این پژوهش با هدف معرفی فلور و تعیین اشکال زیستی گیاهان دارویی مراتع ارتفاعات هیر-نئورکه در 48 کیلومتری جنوب شرقی شهر اردبیل واقع شده است، انجام گرفت. برای این منظور پس از بررسی اولیه منطقه با استفاده از نقشه توپوگرافی و بازدید میدانی نمونهبرداری در سطح 11 رویشگاه به روش تصادفی- سیتماتیک در 330 پلات انجام شد. سپس اطلاعات مربوط به گیاهان در داخل هر پلات ثبت گردید. نتایج نشان داد از تعداد 113 گونه گیاهی در مکان مورد مطالعه 90 گونه دارویی بوده که به 28 تیره و 64 جنس گیاهی تعلق دارد. که به تفکیک نام علمی، نام فارسی، فرم بیولوژیکی، دوره رویشی، پراکنش جغرافیایی، اندام مورد استفاده و خواص دارویی تعیین گردید. از نظر توزیع گونهها برحسب جنسهای گیاهی، 14 جنس دارای بیش از یک گونه دارویی در سطح منطقه بودند. بزرگترین جنسهای منطقه جنس Astragalus با 5 گونه میباشد. براساس شکل زیستی رانکیائر به ترتیب 54 درصد گونهها همیکریپتوفیت، 30 درصد تروفیت، 12 درصد ژئوفیت، 4 درصد کامفیت هستند. بررسی پراکنش جغرافیایی نشان داد بیش-ترین گونهها بترتیب به منطقه ایرانی- تورانی (55 درصد) و عناصر مشترک ایرانی- تورانی/ اروپا- سیبری(29 درصد) تعلق دارند. بیشترین مقدار به لحاظ فرم رویشی به گونههای علفی چندساله و از نظر عمر زیستی به گونههای چند ساله متعلق بوده و بیش-ترین اندام مورد استفاده گونهها مربوط اندامهای هوایی برگ و گل میباشد.https://thtj.areeo.ac.ir/article_116890_4cf6904fc783bd67287366825c7e09a2.pdfموسسه تحقیقات علوم باغبانیچای و دمنوش های گیاهی1120190128بررسی تأثیر انواع مختلف کود بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی بادرشبو
(Dracooephalum moldivica L.)بررسی تأثیر انواع مختلف کود بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی بادرشبو (Dracooephalum moldivica L.)4050116891FAسعید حیدرزادهگروه زراعت دانشگاه ارومیه، ایرانJournal Article20180811امروزه مشکلات و مسائل ناشی از کاربرد سیستمهای کشاورزی مرسوم، توجه به جایگزینی کشاورزی ارگانیک را فزونی بخشیده است. بهمنظور بررسی تأثیر کودهای زیستی، شیمیایی و آلی بر خصوصیات کمی و کیفی بادرشبو، آزمایش گلدانی بهصورت طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه در سال زراعی 95-1394 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- ورمی کمپوست، 2- نیتروکسین، 3- ورمی کمپوست + نیتروکسین، 4- کود شیمیایی NPK و 5- شاهد (بدون کود) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد کودهای بیولوژیک بر درصد نیتروژن، پروتئین، فسفر و عملکرد پیکره رویشی گیاه بادرشبو معنیداری بود. بیشترین عملکرد پیکره رویشی (68/10 گرم در بوته) و درصد پروتئین (45/10 درصد) در شرایط تیمار ترکیبی ورمیکمپوست+نیتروکسین به دست آمد. بهطوریکه تیمار ترکیبی ورمیکمپوست + نیتروکسین بهترتیب سبب افزایش 18 و 25 درصد نیتروژن و فسفر بادرشبو نسبت به تیمار شاهد شد.<br /> کلمات کلیدی: تغذیه گیاهی، جذب عناصر غذایی، ورمی کمپوست، کشاورزی ارگانیک.امروزه مشکلات و مسائل ناشی از کاربرد سیستمهای کشاورزی مرسوم، توجه به جایگزینی کشاورزی ارگانیک را فزونی بخشیده است. بهمنظور بررسی تأثیر کودهای زیستی، شیمیایی و آلی بر خصوصیات کمی و کیفی بادرشبو، آزمایش گلدانی بهصورت طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه در سال زراعی 95-1394 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- ورمی کمپوست، 2- نیتروکسین، 3- ورمی کمپوست + نیتروکسین، 4- کود شیمیایی NPK و 5- شاهد (بدون کود) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد کودهای بیولوژیک بر درصد نیتروژن، پروتئین، فسفر و عملکرد پیکره رویشی گیاه بادرشبو معنیداری بود. بیشترین عملکرد پیکره رویشی (68/10 گرم در بوته) و درصد پروتئین (45/10 درصد) در شرایط تیمار ترکیبی ورمیکمپوست+نیتروکسین به دست آمد. بهطوریکه تیمار ترکیبی ورمیکمپوست + نیتروکسین بهترتیب سبب افزایش 18 و 25 درصد نیتروژن و فسفر بادرشبو نسبت به تیمار شاهد شد.<br /> کلمات کلیدی: تغذیه گیاهی، جذب عناصر غذایی، ورمی کمپوست، کشاورزی ارگانیک.https://thtj.areeo.ac.ir/article_116891_ed0853bd0b60efd5292391416c490ede.pdf